Αναρτήθηκε από: Creme Brulee | Απρίλιος 9, 2009

Ογκραντέν πατάτες

Ογκρατέν πατάτες με γιαούρτι, καπνιστό τυρί και δεντρολίβανο
(από το gourmet της κυριακάτικης ελευθεροτυπίας 5 Απριλίου)

Υλικα:
2 1/2 κιλά πατάτες σε λεπτές φέτες
αλάτι
2-3 κουτ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα γιαούρτι (πρόβειο όχι στραγγιστό)
1/2 φλιτζάνι γάλα ολόπαχο και 2 κουτ. επιπλέον
5 αβγά
1 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα λιωμένη με το πηρούνι
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μετσοβόνε ή ιρλανδέζικο καπνιστό ρεγκάτο
2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανο
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230.  Σε αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αλείψτε με λάδι ένα βαθουλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή αντίστοιχο πυρίμαχο παραλληλόγραμμο και πασπαλίστε με τη φρυγανιά. Στρώστε τις πατάτες. Ανακατέψτε το λάδι με το γάλα, το γιαούρτι, τα 4 αυγά, τα τυριά (κρατήστε 2 κουταλιές καπνιστό) το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε κάτι λιγότερο από το μισό παω στις πατάτες και καλύψτε με τις υπόλοιπες. Αδειάστε το υπόλοιπο μείγμα με τα τυριά. Χτυπήστε το αυγό που περίσσεψε με τις 2 κουταλιές γάλα και απλώστε το πάνω από το φαγητό πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί. Ψήστε για περίπου μια ώρα χαμηλώνοντας το φούρνο στους 200 μετά από 10 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να πήξει και να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η πραγματικότητα :)

Actual υλικά:
6 ή 7 (δε θυμάμαι) μικρές πατάτες
3 αβγά χωριάτικα
1 κεσεδάκι γιαούρτι λάιτ αγνώστου ζωικής προελεύσεως (που έληγε σε 2 μέρες)
1 δάχτυλο λάδι (μόνο αυτό είχα)
50 (μάλλον) γρ φέτα
100 γρ. καπνιστό κασέρι (αυτό που ήταν μπροστά μου στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ)
γάλα φρέσκο (με το μάτι κάπου μισό φλιτζάνι)
αλάτι, πιπέρι
και φυσικά δεν είχα δεντρολίβανο :)

Actual εκτέλεση:
Ξέχασα να προθερμάνω το φούρνο :)
Έβρασα τις πατάτες όπως λέει η συνταγή και ήμουνα πολύ περήφανη που το κατάφερα :)
Σε ένα μικρό ταψάκι κανονικού βάθους και αγνώστου μήκους έβαλα λάδι και πασπάλισα μπόλικη φρυγανιά.
Ανακάτεψα τα 2 αυγά με τα 2/3 του γιαουρτιού, το γάλα, το καπνιστό τυρί (πάλι 2/3 από τη σακούλα), τη φέτα, αλάτι και πιπέρι (φρεσκοτριμμένο όχι αηδίες). Και λίγο πριν το βάλω πάνω από τις πατάτες θυμήθηκα το λάδι, πάλι καλά. Έβαλα το μισό, ξαναέστρωσα πατάτες, μετά το άλλο μισό και τέλος χτύπησα το τελευταίο αυγό με τις 2 κουταλιές γάλα και το έριξα από πάνω.  Μετά έριξα και λίγο ακόμα καπνιστό, το οποίο όμως δε στάθηκε αλλά βούλιαξε στα ζουμιά. Εκεί άρχισα να ανησυχώ. Το έβαλα στο φούρνο, στους 250 για μισή ώρα και άλλη μισή στους 200.

Και έγινε μια χαρά, έχω και μάρτυρες! Δεν έχω αποδείξεις γιατί φαγώθηκαν.
Συμβουλή της ημέρας: Αν δεν αγχώνεστε μαγειρέψτε χωρίς συνταγές. The engineer’s way:)
Κάτι μου λέει πάντως πως θα γινόταν σούπερ και χωρίς το γιαούρτι και τα δύο τυριά. Αυγά, γάλα, τυρί και έχεις ομελέτα στο φούρνο με πατάτες και τυρί.

…και το soundtrack της συνταγής…

Advertisements

Responses

  1. Εεεε λοιπόν όχι, δεν δημιούργησα εγώ αυτή τη φορά…! :p
    Εγώ είμαι στους μάρτυρες που είχαν την χαρά και την τιμή να απολαύσουν τον εμπνευσμένο αυτοσχεδιασμό του μάγειρα ο οποίος συνοδεύονταν με ουισκάκι.
    Ευχαριστούμε για την συνταγή :)

  2. Αντι να αλλείψεις τις πατάτες με λάδι στην αρχή βάλε lurpac που είναι αλατισμένο βούτηρο,και αντί για γιαούρτι βάλε κρέμα γάλακτος.θα με θυμηθείς ,προφανώς μην ξεχάσεις το δενδρολίβανο ή εάν δεν έχεις βάλε λίγο θυμάρι ή βασιλικό ή ρίγανη ή τελοςπάντων κάτι για να αρωματίσεις,έχει νόημα η συνταγή.βάλε και λίγο μπέικον,. φιλλιά…

  3. Μπράβο στη θεία που μαγειρεύει!!!

    Καλή όρεξη στους υπόλοιπους!!!

  4. @Χιονάτη: Φχαρστώ, σαν θεία επιβάλλεται να μαγειρεύω για τα ανήψια μου και τα ορφανά πετεινά τ’ουρανού.Εννοείται πως είσαι καλεσμένη να δοκιμάσεις όποτε θες τις δημιουργίες μου, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΛΕΣ ΘΕΙΑ!!!!Χεχε.

    @Creme: Αν δεν διάβαζες εσύ τη συνταγή εκείνη τη μέρα και αν δεν μου είχε κολλήσει το ‘γιατί, έχεις δεντρολίβανο;;;;’ δεν θα δημιουργούσα ποτέ αυτό το αριστούργημα. Ευχαριστώ εσένα, το μπάμπα μου, τη μαμά μου κλπ.

    @Manu: Χμ. Κρέμα γάλακτος, βούτυρο, μπέηκον. Πολύ κλασσικό για σένα:) Αρνούμαι κατηγορηματικά να βάλω κρέμα γάλακτος στα φαγητά μου. Σκεπάζει τα πάντα και τη θεωρώ εύκολη λύση. Φυσικά σε κάποιες μακαρονάδες είναι θάνατος, αλλά για καμιά δυο πηρουνιές. Όποτε χρειάζεται βάζω γάλα εβαπορέ και είναι εξίσου σούπερ και πιο απαλό στη γεύση.
    Επίσης το λάδι ήταν για να μην κολλήσει η πατάτα στο ταψί. Δε χρησιμοποιώ βούτυρο, σόρυ. Είναι ανθυγιεινό και αν κρυώσει το φαγητό ασ’τα να πάνε. Για μένα είναι μόνο για γλυκά και πουρέ. Χμ εδώ που τα λέμε απορρίπτω κάποια από τα βασικά στοιχεία της γαλλικής κουζίνας…Καλέ πάντως πλάκα πλάκα μου προτείνεις να κάνω ένα άλλο φαγητό:)

    Άντε και μετά το πάσχα που θα με πιάσει προκοπή θα κάνω κέηκ σοκολάτα και θα το μοιράσω everywhere.

  5. Τι έγινε ρε παιδιά;;;
    Έγινε τσιμπούσι και έλειπα εγώ;;;
    Από ό,τι κατάλαβα gourmet chef αυτή τη φορά η ΘΕΙΑ :p
    Εύγε!!! Περιμένω κέικ, γίνεται μήπως με καρύδια και γλάσο; :p
    Τι σου θύμισα ε;;;

  6. @Μ: Θεία σε γνώρισα κ σε έμαθα, επομένως και θεία θα συνεχίσω να σε λέω…Τα παραπονά σου στον ανηψιό σου….

  7. @Manu: Εγώ είμαι μαζί σου για το μπέικον και τη κρέμα γάλακτος κ άσε τους άλλους να λένε…

    Επίσης σήμερα διάβασα κ ένα άρθρο για το μπέικον κ το μεθύσι. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από μια έρευνα, το σαντουιτς με μπέικον μας βοηθά να επανέλθουμε μετά από ένα μεθύσι…

    Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο Link:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=263077

  8. Χιονάτη κόβω το χέρι μου ότι όταν με γνώρισες (δλδ συστηθήκαμε) δεν σου είπαν ‘απο δω η θεία’ :). Μπέηκον και κρέμα γάλακτος σε άλλη κουζίνα όχι στη θκια μ’!Στο χωριό μου δεν τα είχαμε αυτά τα πράγματα.

    Αστρη γλάσο, γλάσο οπωσδήποτε! Πάνω από τη λιωμένη σοκολάτα, λίγο γλάσο, λίγο καρύδι, λίγο αρακά και μπόλικο δενδρολίβανο, άντε και καμιά γαρίδα.Ιιιιιιιι ποιος μας σώζει από την οργή σου μετά, στα μούτρα θα μας το φέρεις:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: