Αναρτήθηκε από: Holly | Ιουνίου 28, 2009

Αρόδο

Στον Αστρή με την υπόσχεση να φάει από τα χεράκια μου στο επόμενο δικό μας θαλασσινό ταξίδι.

Και σε όλους τους ναύτες..

Για κάποιο περίεργο λόγο, τα σκάφη έχουν γυναικεία ονόματα. Ερωτας, μοναξιά εκεί έξω, δεισιδαιμονία. Ή απόδοση ευσήμων στην πραγματική μηχανή που κάνει τα πανιά μας να ανοίγουν. Τελικά, όχι και τόσο περίεργο. Θηλυκά είναι επίσης και η θάλασσα, η εξερεύνηση, η ελευθερία, η ανακάλυψη. Η ζωή. Αυτόν τον μήνα, ο Γιώργος Καράμπελλας γίνεται μούτσος. Σηκώνει τα μανίκια της μαρινιέρας, αγορασμένης σε μια υπαίθρια αγορά στην Ονφλέρ, ρολάρει τα πατζάκια από το λευκό παντελόνι, αφήνει τις αγαπημένες εσπαντρίγιες στο ειδικό καλάθι και σκέφτεται τις ψεύτικες ιστορίες που οφείλει ως μέγας θαλασσόλυκος να σκαρφιστεί. Το μεγαλεπίβολο πλάνο δεν κρατάει πολύ. Ο επιτακτικός skipper τον επαναφέρει απότομα στα καθ’ ημάς.»Πεινάμε!». Η λαϊκή εντολή σαφής. Και το κοντινότερο ντιλιβεράδικο πολλά ναυτικά μίλια μακριά. Ευτυχώς. Οι ψεύτικες ιστορίες πρέπει να γίνουν αληθινές συνταγές. Που θα καταβροχθιστούν από τους ναυτιλομένους. Χωρίς ανάγκη για οδηγίες. Το αρχέγονο ερώτημα «τι μαγειρεύουν σήμερα» γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Και πιο αγχωτικό. Δεν χωρατεύεις με πεινασμένους ναύτες. Ή το κάνεις και γίνεσαι βορά στα ψάρια. Αυτόν, και κάθε μήνα, η όρεξη είναι γένους θηλυκού. Το ίδιο και η εξυπνάδα. Η καπατσοσύνη. Η τσαχπινιά. Τελικά, η γεύση. Και η λύση.

Συνταγή… ΟΙ «ΣΤΡΙΜΜΕΝΕΣ» ΒΙΔΕΣ ΤΟΥ «ΣΤΡΙΜΜΕΝΟΥ» ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

Υλικά: 1 πακέτο βίδες (fussili), 8 μεγάλες ώριμες τομάτες, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. σούπας ξύδι balsamico, 1 ματσάκι βασιλικό, 3/4 κούπας παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τους σπόρους από τις τομάτες. Κόψτε τις τομάτες και το σκόρδο σε κυβάκια και μαζί με τα άλλα υλικά βάλτε τες σε ένα μεγάλο μπολ για 2 ώρες. Βράστε τις βίδες al dente σε αλατισμένο νερό. (Επειδή στο σκάφος το νερό είναι χρυσός, χρησιμποποιήστε κάλλιστα νερό θαλάσσης.) Σουρώστε την pasta και ανακατέψτε την με την κρύα σάλτσα. Σερ-βίρετε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα βασιλικό για γαρνιτούρα.

[Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ, Περιοδικό Paper Magazine, Ιούλιος 2009]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: