Αναρτήθηκε από: Holly | Φεβρουαρίου 18, 2010

Φαινόμενα – Ποιό είναι το αγαπημένο σας;

Φαινόμενο.

Η λέξη «φαινόμενο» χρησιμοποιείται για κάτι σπάνιο (μυαλό, κορμί, αθλητής, φωνή φαινόμενο). Χρισημοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει οτιδήποτε γίνεται αντιληπτό, αισθητό (φυσικό φαινόμενο, σεισμός και τα ρέστα).

Φαινόμενα.

Τα φαινόμενα μερικές φορές απατούν κι εμείς μένουμε με στόματα ανοιχτά και μυαλά απορημένα. Άλλες φορές απατούμε εμείς τις … φαινομενικές αλήθειες ή …εμάς τους ίδιους, αυταπατόμαστε τουτέστιν. Άθελά μας ή/και ηθελημένα. Μεγάλα κεφάλαια αυτά, πού να τα ανοίγεις βραδιάτικα;!

Θα ήθελα να μιλήσω για κάποια άααααλλα «φαινόμενα» που έχουμε παρατηρήσει (εξαιρετικά εύστοχα, επιτρέψτε μου) ορισμένοι φίλοι ονειρομάγειρες. Παραθέτω παραδείγματα αυτών για να πάρετε μια γεύση: «της Πολυξένης», «της εκτίμησης», «του θάντερκατς», «της διεκπεραίωσης», «των καφέδων», «των κερασμάτων», «του Google», «του υδατάνθρακα», «του μη έχοντος facebook», «του αμερικανισμού», «της κοντής», «του τέλους του κόσμου», «του one love alarm», «του Σικελιανού», «των δύο χιλιομέτρων», «της Paris Hilton», κτλ, κτλ. Τώρα, έτσι όπως γράφω όμως τούτες τις γραμμές, δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει ποτέ ανάλυση όλων αυτών. Με έχει καταλάβει το αίσθημα που σε διακατέχει όταν  υποπτεύεσαι πως πας να κάνεις λάθος, σαν να πιάνεις τα βάιμπς, και σε αντίθεση με όλους τους θιασώτες της φράσης «ο καλύτερος τρόπος να αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν, εσύ προσπαθείς να αποφύγεις το «λάθος», να κρατηθείς, και κρατιέσαι εν τέλει(α). Για να το εικονοποιήσουμε κιόλας (γιατί πολύ μου αρέσει να εικονοποιώ τελευταία) είναι όπως όταν είσαι στο καράβι-μου-καραβάκι, έτοιμος να πέσεις, αλλά αρπάζεις την κουπαστή και την γλιτώνεις (την πτώση). Στην δική μας περίπτωση επομένως, διαφυλάσσοντας κάτι, το διασώζεις, γιατί …τα ανωτέρω «φαινόμενα» εξυπηρετούν στο να ενώνουν (ιερές) παρέες, αφού λειτουργούν ως κοινός παρανομαστής εμπειριών, αστεϊσμών και συγκινήσεων παντός τύπου. Με λίγα λόγια, αυτά τα φαινόμενα, με τον τρόπο τους, συνεισφέρουν στο πολύτιμο. Έτσι σταματάω εδώ, ετοιμάζομαι για νανάκι και σιγοτραγουδάω κάτι που έχει παιχτεί τόσο πολύ (ώστε να με έχει κάνει να το βαριεμαι τώρα πια) κι μου έχει κολλήσει από το πρωί. Πολύ πρωί, σχεδόν από το χτεσινό βράδυ. Βουαλά: «Σε αυτόν τον κόσμο που μόνος μου ζω δεν υπάρχουν κανόνες, μα μόνο εξαιρέσεις»…
;-)

Εννοείται πως το ποστ αφιερώνεται σε όλους όσους

έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εμάς!

Να είστε καλά εκεί έξω!

Advertisements

Responses

 1. «Φαινόμενο είμαι εγώ που όλα τα αντέχω» λέει γνωστό λαϊκό άσμα και νομίζω ότι ταιριάζει τέλεια (!) και μπορεί να συμπεριληφθεί στην παραπάνω λίστα.

  Επίσης πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει και συνδυασμός φαινομένων πχ εκτίμηση-καφές, κέρασμα-τέλος του κόσμου, κέρασμα-καφές, διεκπεραίωση-one love alarm, τσάι-συμπάθεια κλπ

  Προφανώς, τα παραπάνω «φαινόμενα» έχουν προκύψει από βιώματα και κωμικοτραγικές καταστάσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με διάφορους τρόπους αλλά κυρίως με χίουμορ. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν χαίρουν ευρύτερης αποδοχής και με ποιον τρόπο γίνονται αντιληπτά.

  Τώρα αν μου ζητάς να διαλέξω ένα…. ομολογώ ότι δυσκολεύομαι!

  Και το τραγουδάκι μου…

  τα μάτια κλείστε, γλυκά ακουμπήστε στην κουπαστή
  το χρόνο αφήστε καινούρια ψέματα να φανταστεί

 2. @Creme: Το πιστεύεις ότι ήθελα να κάνω link και σε αυτό το τραγούδι και το ξέχασα; Χαίρομαι που το έβαλες εσύ εδώ στο comment!!
  Όσο για τους συνδυασμούς, έχεις δίκιο! «Αναπτύσσονται» έτσι κι άλλα φαινόμενα.. Η οικογένεια μεγαλώνει.. Φαντασία και κινητικότητα να υπάρχει… ;-)

 3. «Και φέρνει σήμερα μια τέτοια χίμαιρα ξανά στο φώς…»
  Περίμενα πώς και πώς να βρω χρόνο να απαντήσω σε αυτό το ποστ και άρχισα να το γράφω ακούγοντας το τραγούδι που παρέθεσες Creme. Όταν λοιπόν ο κέρσορας μπήκε στο κουτί των σχολίων αυτός ο στίχος ακουγόταν.
  Αχ ένα ποστ μια ιστορία, ή μάλλον πολλές ιστορίες, μια φιλία και πολλές πολλές στιγμές. Δεν ξέρω τι να πρωτογράψω αν και φοβάμαι ότι δεν πρέπει να τα γράψω όλα όσα σκέφτομαι και όχι για τα βάιμπς που έρχονται και κατά δω αλλά γιατί όπως είχε πει ο φίλος μας ο Σάκης «δεν είναι σωστό να εκπορνεύουμε τα μηνύματά μας» εδώ πιο γενικά αλλά πιο ουσιαστικά «δεν είναι σωστό να εκπορνεύουμε τα βιώματά μας».
  Αλλά θα ξεκινήσω με μία ένσταση: Δεν είναι το «φαινόμενο της Πολυξένης» αλλά το «Σύνδρομο της Πολυξένης», οπότε αυτό το αφήνω εκτός διαγωνισμού.
  Λοιπόν εγώ διαλέγω το φαινόμενο του «Σικελιανού» όχι ως μακράν καλύτερο αλλά ως μακράν πιο αστείο και περίεργο. Δεν θα το αναλύσω περισσότερο αλλά θα πω ότι μου θυμίζει την τελευταία σκηνή από την ταινία «Ο ηλίθιος και ο Πανηλίθιος» 2 τύποι μόνοι και έρημοι σε ερημικό δρόμο να σταματάει ένα βαν με μοντέλα και να τους λένε ότι χρειάζονται 2 τύπους για να τους αλείφουν λάδι και εκείνοι αντί να προθυμοποιούνται να πάνε αυτοί, τσακώνονται για το προς τα που είναι σωστό να πάνε ώστε να βρουν άλλους ανθρώπους. Για όσους δεν καταλαβαίνουν, μη βιαστούν να ταυτίσουν τις δύο περιπτώσεις μιλάμε πολύ αφηρημένα εδώ.
  Το φαινόμενο του «θαντερκατς» και της «Paris Hilton» το αφήνω στη δασκάλα, ξέρει αυτή καλύτερα άλλωστε.
  Τα ουσιαστικά φαινόμενα τα ανέφερε και η Creme και φυσικά δημιούργησε και νέα, ενώ αναλαμβάνω την ευθύνη του φαινομένου «κεράσματος», αρκεί να μη θες μετά ντε και σώνει να βγάλεις φώτο πάνω σε μηχανή.
  Παρόλα αυτά βρήκα φοβερές ελλείψεις στην αναφορά των φαινομένων, έτσι θα αναφέρω και εγώ μερικά, φαινόμενο «σχέσης μηδέν» και «αρχής ελάχιστης εξάρτησης» (αυτό κάποια μέρα θα το κάνω ποστ), φαινόμενο «σημασιολογικού και όχι εννοιολογικού», φαινόμενο «ζωώδια»,»las&com», «παπάρια μέντολες», «αγάπη και συνεννόηση». Και αυτό το τελευταίο και αν είναι φαινόμενο!!!
  Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα καθαρό «οικογενειακό» post αυτό, αφού άντε κανείς να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Ωστόσο, για εμάς είναι μια όμορφη αναφορά σε στιγμές μας.
  Πριν από λίγο άκουσα στο ραδιόφωνο το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας. Το παρελθόν δεν πρέπει να μας στενοχωρεί, το μέλλον να μας πανικοβάλει, η ευτυχία είναι στη στιγμή. Βουρ λοιπόν στις στιγμές μας, ώστε να έχουμε να λέμε και άλλα πολλά φαινόμενα στο μέλλον. Βουρ και αέρας στα πανιά μας!!!
  «Το χρόνο αφήστε
  καινούρια ψέματα
  να φανταστεί
  και τι μας νοιάζει πια
  αφού η νύχτα πήρε τα κουπιά…»

 4. Ομολογώ ότι δεν μου είναι οικεία όλα τα φαινόμενα που περιγράφετε ..
  Αυτό «της διεκπεραίωσης», ωστόσο, και ακόμα περισσότερο αυτό «του κεράσματος» είχαν την τιμιτική τους τις μέρες αυτές και πολύ τα απόλαυσα ;)
  Ακόμα και αν αυτά συνοδεύονταν από διακαή πόθο για φωτογραφία πάνω σε μηχανή..!! Τι να κάνεις? Έχουν και τα κεράσματα τις συνέπειές τους..
  Και εις άλλα με υγεία!

 5. Εμένα μου αρέσουν όλα τα φαινόμενα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από τους πολυδραστήριους οινομάγειρες … κ θέλω να συνεχιστεί η έρευνα και να εντοπιστούν κ άλλα!!!

 6. Θα συνδυάσω τα φαινόμενα με το σούπερ ήρωα (μιας και το πιάσαμε το θέμα στη δική μου γειτονιά) και θα σας πω για την αγαπημένη μου ηρωίδα κόμικ που κάνει τα καιρικά φαινόμενα ότι γουστάρει. Η «φαινόμενο μου γυρνάει το μάτι και σηκώνω ένα κυκλώνα στο λεπτό» Storm (από τους Xmen της marvel για όποιον δεν ξέρει)!

 7. @Αστρής: Πολλά «φαινόμενα» απουσιάζουν. Δεν είπε κανείς ότι τα βάλαμε όλα! Ας πούμε λείπει και το φαινόμενο «του επιχειρηματία»… :-P Αυτό μπορεί να πάει πακέτο με τα φαινόμενα: «των καφέδων»,»των κερασμάτων», «της εκτίμησης», «της διεκπεραίωσης», κτλ… Όρεξη να έχουμε, το θέμα είναι ανεξάντλητο…. :-D
  Και ας σημειώσουμε εδώ πως για κάποια από αυτά τα «φαινόμενα» έχει γίνει λόγος και μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επίσης έχουν γραφτεί ερωτήσεις σε forums, κτλ, κτλ… Μπορεί να είναι λοιπόν «οικογενειακά» τα φαινόμενα, αλλά πολλοί αναρωτιούνται να μάθουν για αυτά…
  :-)

  @Αλκοολική πάπια: Εχω δει αλκοολικούς, έχω δει πάπιες, έχω φάει (συγγνώμη, πάπια μου, αλλά είμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας!!!…άρα κανένας ενδοιασμός..) μαριναρισμένες πάπιες σε αλκοόλ, αλλά ποτέ δεν έχω δει μια αλκοολική πάπια! Και μάλιστα μια αλκοολική πάπια σε μηχανή! :-P Στείλε μου την φωτογραφία!!! Πλιζ!

  @Afroditi: Σοφή επιλογή…!!! Welcome! :-)

 8. […] έγραψε ένα πολύ ωραίο κατ’ εμέ ποστ σχετικά με τα φαινόμενα και θυμήθηκα μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησε με το […]

 9. Μέσα σε όοοοοοοολα αυτά που συμβαίνουν, το γεγονός ότι το επίδομα «ταχείας διεκπεραίωσης» των δικαστικών μειώνεται κατά 20% έχει να μας διδάξει κάτι;

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_10/02/2010_390165

 10. Φυσικά και έχει, ότι «είμαστε σαν τις πουτάνες»

  Μήπως είμαι και δεν το ξέρω;

  Δουλεύεις στον τομέα της πληροφορικής(όπως εγώ;)
  Τότε:

  Δουλεύεις περίεργες ώρες;
  – Σαν τις πουτάνες..

  Πληρώνεσαι για να κάνεις τον πελάτη ευτυχισμένο.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Ο πελάτης πληρώνει πολλά, αλλά το αφεντικό τα παίρνει.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Πληρώνεσαι με την ώρα, αλλά το ωράριο σου είναι μέχρι να τελειώσει η δουλεία σου.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Ακόμα κι αν είναι καλό, δεν είσαι ποτέ περήφανος γι’ αυτό που κάνεις.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Αμείβεσαι για να ικανοποιείς τις φαντασιώσεις των πελατών σου.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Είναι δύσκολο να έχεις και να συντηρείς οικογένεια.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Όταν σε ρωτάνε ποια είναι ακριβώς η δουλειά σου δεν μπορείς να απαντήσεις.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Οι φίλοι σου απομακρύνονται από εσένα και μένεις μόνο με τύπους σαν κι εσένα.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Είσαι χρήσιμος, για το “μαλλί”, το “γάλα” και το “κρέας” σου.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Ο πελάτης συνήθως πληρώνει το ξενοδοχείο σου και τις ώρες που δούλεψες.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Το αφεντικό σου έχει πολύ ωραίο αυτοκίνητο.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Όταν κάνεις μια “αποστολή” στον πελάτη, χαμογελάς.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Για να αποδείξεις τις ικανότητες σου πρέπει να περάσεις περίεργα τεστ.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Ο πελάτης θέλει πάντα να πληρώσει λιγότερα και εσύ πρέπει να κάνεις θαύματα.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Όταν σηκώνεσαι το πρωί λες: “Δε θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά για όλη μου τη ζωή”.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Εάν κάτι δεν πάει καλά, είναι πάντα δικό σου λάθος.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Πρέπει να προσφέρεις δωρεάν τις υπηρεσίες σου και τους φίλους σου.
  – Σαν τις πουτάνες.

  Τελικά νομίζω ότι αυτά τα κάνουν όλοι(και όχι μονό οι πουτάνες) αλλά εμείς οι τεχνικοί κάνουμε αυτά και πολλά περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που μας προτιμάτε.

  Από εδώ http://texnikakaialla.blogspot.com/2007/08/blog-post_30.html


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: