Αναρτήθηκε από: Holly | Οκτωβρίου 6, 2010

cupertino και πρώτη βροχή σαν πρώτη αγάπη

Σήμερα δεν ήταν η πρώτη βροχή του χειμώνα γιατί δεν είναι χειμώνας ακόμη, είναι Οκτώβριος, δηλαδή φθινόπωρο. Επίσης φθινόπωρο είναι και ο Σεπτέμβρης, οπότε και τότε είχε βρέξει, αν θυμάμαι καλά, αλλά ο Σεπτέμβρης είναι πολύ κοντά στον Αύγουστο, για την ακρίβεια δίπλα, και μου κάνει σαν να είναι κι αυτός καλοκαίρι ακόμα, για αυτό δεν μπορώ να μιλάω για βροχές Σεπτέμβρη καιρό. Αλλά σήμερα που είναι Οκτώβριος μπορώ, μπορώ κάλλιστα να μιλάω για βροχές, παραμπορώ (ΜΑΛΙΣΤΑ) αφού έβρεξε κιόλα. Στα μέρη μας έβρεξε, δεν ξέρω τι έκανε στην υπόλοιπη Ελλάδα, Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο. Φορ σουρ σε κάποιες περιοχές έβρεξε επίσης, σε κάποιες άλλες δεν έβρεξε καθόλου. Στο Cupertino ας πούμε έχει 13°C αυτήν τη στιγμή και ηλιοφάνεια. Επειδή όμως εδώ έβρεξε και όταν βρέχει, εγώ γίνομαι πιο ήρεμος και πιο συναισθηματικός άνθρωπος, μου ήρθε στο μυαλό, στο αυτί, στη θύμηση ενιγουέιζ ένα τραγούδι που μιλάει για την βροχή, κι όχι οποιαδήποτε βροχή, αλλά την πρώτη βροχή του χειμώνα, που μυρίζει θεσπέσια. Κι ό,τι μυρίζει, γυρίζει και καμιά φορά γυαλίζει, σαν τα δάκρυα και τις σταγόνες σοκολάτας. Μακάρι τα προτελευταία να είναι άστατα και επιπόλαια, σαναλέμε καπριτζιόζικα, κι όχι σοβαρά, για σοβαρούς λόγους. Τα δάκρυα να υπάρχουν ίσα ίσα για να μας γαργαλάνε, και να μπλέκονται απολαυστικά στις ζωές και τις συνταγές μας, σαν τις τσοκολάτες.

Capricciosa (Καπριτσιόζα)

Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Επιμέλεια – food styling: Στέλιος Παρλιάρος, Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Ιταλικό σοκολατένιο υγρό κέικ με αμυγδαλόσκονη αντί για αλεύρι και ρούμι.

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 10 – 12 μερίδες):

400 γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. βούτυρο
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. κουβερτούρα

Για τη σος σοκολάτας:

200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. κρέμα γάλακτος,
35% λιπαρά

Διαδικασία:

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος στερεωμένο σε μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Χτυπάμε τους κρόκους με 200 γρ. από τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ενώνουμε το μείγμα κρόκων – ζάχαρης με το μείγμα κουβερτούρας – βουτύρου ανακατεύοντας και προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη. Ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) σε χαμηλή ταχύτητα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε προηγουμένως, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 – 24 εκ. και ύψους 5 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Σερβίρουμε με σος σοκολάτας.

Σος σοκολάτας: Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Οταν βράσει το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.


Responses

  1. Μάλιστα ΜΑΛΙΣΤΑ!!! :-p

    Μου αρέσει η φθινοπωρινή βροχή, είναι υπέροχο να ακούς ωραία μουσική, να μυρίζεις τη βροχή και να είσαι ξάπλα στον καναπέ, έστω και ανάποδα. Ποιός ορίζει το ανάποδα(όχι μπρούμυτα) στον καναπέ;(αυτό είναι κουίζ Holly).
    Η συνταγή φαίνεται απολαυστική και αφού είναι από το φίλο μου το «μελαχροινό» Παρλιάρο, θα τη δοκιμάσω σίγουρα. Όταν θα φάω το πρώτο κομμάτι θα κοιτάξω και εγώ τι θερμοκρασία θα έχει στο Cupertino ;-)

    Φιλιάαααααααααααααααααα!!!!

  2. @Holly: Ωραίο post
    @Αστρής: το κεφάλι στον καναπέ κ τα πόδια στον τοίχο?

  3. Υπέρχοχο τραγούδι

    :)

  4. Υπέροχο*

  5. Υπέροχο φαίνεται το κέικ,αλλά χωρίς δοκιμή…

  6. @Nick: H Capricciosa είναι υπέροχη ακόμα και χωρίς δοκιμή!.. Δεν χρειάζεται αυτό το «μια δοκιμή θα σε πείσει» σε αυτήν την περίπτωση! Έχεις ήδη πειστεί, Nick, από την περιγραφή και την φωτογραφία! Ε, και από το ωραίο τραγούδι!
    Χαιρόμαστε πολύ για το πρώτο σου κόμεντ! Όπως κι όλοι οι αναγνώστες τούτου εδώ του μπλογκ…. :-)

  7. @Αστρής: Ποιός ορίζει τί;
    Το υποκείμενο έχει τα rights. Είναι σαν να λέμε ο administrator. Ό,τι θέλει κάνει. Ό,τι ορίσει το υποκείμενο, είναι αποδεκτό. Το υποκείμενο όμως δεν είναι αντικειμενικό πάντα, είναι για την ακρίβεια υποκειμενικό. Στους ορισμούς δηλαδής δεν έχει να κάνει τόσο το τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει.
    Οπότε το «όχι μπρούμυτα» αν έχει οριστεί έτσι για σένα, ναι, μπορείς να πεις ότι είναι το ανάποδα… Αυτό δεν είναι κουίζ, αυτό είναι ζωή. Κουιζ ειναι πως χωράνε τέσσερις ελέφαντες σε ένα αυτοκίνητο.

  8. @Holly: Ανοίγεις την πόρτα και τους βάζεις μέσα :p

    Όπως και να έχει, εγώ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γι΄αυτό το ποστ που έστω και εν αγνοία σου μου το είχες αφιερώσει ;)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: