Αναρτήθηκε από: Αστρής | Ιανουαρίου 18, 2011

Κρέμα καραμελέ

Τα δύο πρώτα μου γλυκά για το 2011 βασίστηκαν στην καραμέλα, διαφορετικής μορφής η κάθε μία.Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια κρέμα καραμελέ. Είναι από τα γλυκά με τα πιο λίγα υλικά, και όμως έχει απίστευτη δυσκολία (τουλάχιστον για μένα). Το παν είναι να δέσει ωραία η καραμέλα, να μην πικρίσει (πολύ) και να πάρει το σωστό χρώμα (χρυσαφί). Να αφήνει στη γεύση όταν το τρως τη γλύκα που περιμένεις -γλυκό είναι βρε αδερφέ- αλλά και την απαιτούμενη πικρίλα -ίσα να την ακούς να μην την αισθάνεσαι-. Είναι «ιδιότροπο» γλυκό, συνδυάζει δύο αντιφατικές γεύσεις και άντε αυτές να δέσουν για να πετύχει το γλυκό.

Έχω πετάξει αρκετές κρέμες καραμελέ μέχρι να την πετύχω, μη με ρωτήσετε αν την έχω πετύχει ποτέ όπως τη φαντάζομαι… Και πάντα «κλαίω» τα αρκετά αυγά που έχω χρησιμοποιήσει, αλλά μετά σκέφτομαι χαλάλι, δικά μου είναι ας χαλάσω όσα να ΄ναι, και από την άλλη ξανά μα ακριβώς επειδή είναι δικά μου και ξέρω τι αξία έχουν (οικολογικά από τις κοτούλες μας) με πιάνει αυτό το παράπονο…
Γιατί όμως έφτιαξα κρέμα καραμελέ χειμωνιάτικα, αφού είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό γλυκό; Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Η κρέμα καραμελέ για μένα είναι ένα ανάλαφρο γλυκό και μιας και είναι η αρχή της χρονιάς, να θέλω το 2011 να είναι ανάλαφρο, ανεξάρτητα με όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν…

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση! Από καρδιάς να σας πετύχει με την πρώτη ή τουλάχιστον με την επόμενη για όσους την έχετε ξαναπροσπαθήσει ;-)

Υλικά

9-12 αυγά
1-1 1/2 λιτρο γάλα
2 κούπες ζάχαρη
λίγες βανίλιες

Εκτέλεση

Καραμέλα: Λιώνουμε σε κατσαρολάκι 1 κούπα ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας νερό, 2 σταγόνες λεμόνι και αφήνουμε να βράσουν εώς ότου γίνει χρυσαφένια κι αρχίσει  να μυρίζει.

Μείγμα: Χτυπάμε τ’ αυγά (κρόκους και ασπράδια) με 1 κούπα ζάχαρη και προσθέτουμε γάλα χλιαρό και βανίλιες

Σε φόρμα που έχουμε ήδη ρίξει την καραμέλα κι έχει κρυώσει, ρίχνουμε το μείγμα ψήνουμε στους 200C σε ταψί με ζεστό και όχι βραστό  νερό για 1 ώρα. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο με τη φόρμα όπως είναι. Όταν κρυώσει τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.


Responses

  1. νομίζω πως για αυτό το ποστ αρμόδια να μιλήσει είναι ίσως η δική μας creme..
    νομίζω πως δεν υπάρχουν καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα γλυκά, αλλά αγαπημένες εποχές..
    νομίζω πως άμα έδενε σε όλους το γλυκό με την πρώτη, θα ήταν μονότονα τα πράγματα…
    κι όσο για «την γλύκα και την πικρίλα» που λες, γενικά προσπαθούμε όλοι να ισορροπούμε.. σε όλα.. η καραμελέ θα ξέφευγε;
    ..νομίζω…. :-D :-D

    νόμιζε και μη ερεύνα

  2. Εγώ πάντως που τη γεύτηκα έχω να πω ότι ήταν πάρα πολύ νόστιμη!!!

  3. Προσωπικά θεωρώ την κρεμ καραμελέ all time classic πέρα από τις δροσιστικές της ιδιότητες σαν καλοκαιρινό. Είναι γλυκό που καθαρίζει τις «δυνατές» γεύσεις από τον ουρανίσκο, μετά από ένα «γεμάτο» γεύμα και κάνει χώρο για τα υπόλοιπα, για μας που αντέχουμε την πίεση της τερψηλαρύγγειας ηδονής.

  4. @Μαρία Ευτυχίου: τα λες πολύ ωραία!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: