Αναρτήθηκε από: Αστρής | Φεβρουαρίου 6, 2011

Πορτοκαλόπιτα

Την πρωτοδοκίμασα στη Λόζα στη Χώρα της Αμοργού. Συνοδευτόταν από παγωτό.  Γευστικότατη, τη γλύκα της την καθάρισαν στον ουρανίσκο μου τα επόμενα bombay tonic που ακολούθησαν στο Γιασεμί. Αναφέρομαι στην πορτοκαλόπιτα που δοκίμασα φέτος το καλοκαίρι και δοκίμασα να τη φτιάξω με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία – ναι μπορώ να το πω αυτό :-p

Η συνταγή που ακολουθεί είναι από το βιβλίο «Στην κουζίνα με την Αργυρώ».

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 φακελάκι baking powder

1 βανίλια

4 αυγά

1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2% ή 0%)

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα όλα καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε λίγο να στεγνώσει, ώστε να κομματιάζεται πιο εύκολα. Πάνω στον πάγκο εργασίας κομματιάζουμε το φύλλο σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια. Αφού το κομματιάσουμε, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά, μέχρι να μουσκέψει καλά το κομματιασμένο φύλλο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε όλο το υλικό. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15′. Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό.

Καλή σας επιτυχία!

 


Responses

  1. Είναι πράγματι πεντανόστιμη αυτή τη συνταγή!!!

    Κ σίγουρα Αστρή την εκτέλεσες με επιτυχία!!!

  2. Επίσης πολύ μου αρέσει η φώτο από την Αμοργό!!!!

  3. Τώρα που έχω και μια απόσταση από την εμπειρία, μπορώ να πω ότι μου άρεσε και ας μην τρελλαίνομαι για σιροπιαστά. Πίνω τον καφέ και σκέφτομαι να είχα ένα κομματάκι…

  4. @M: ….»απόσταση από την εμπειρία»…… Mου άρεσε αυτό. :-)

  5. @Holly – Σχόλιο για το post σου, Under a red sky
    —————————————————

    Βάζουμε τέλος γιατί δεν αντέχουμε την τυχαιότητα των πραγμάτων. Μας βοηθά να έχουμε ένα κάποιο σχέδιο, να υπάρχει κάτι οριστικό.

    Αυτό που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η ατάκα του Don Draper στο Mad Men, Season 2 Episode 12

    «I have been watching my life. It’s right there. I keep scratching at it, trying to get into it.
    I can’t.»

  6. @M: Γιατί το γράφεις εδώ κι όχι δίπλα; Από εκεί είναι το red sky..
    -> http://hollysstories.blogspot.com/2011/02/under-red-sky.html
    plus συνειρμός για την *ημέρα*… boy, girl, red, heart, love ή …a lot like love… ;)

  7. Γιατί δίπλα πρέπει να συνδεθώ με επίσημο λογαριασμό και δεν θέλω :)
    Βάλε και συ ένα όνομα/url, ή κάτι σε ανώνυμο.

  8. @M: done! :)

  9. Καλημέρα!!!

    Μπορώ να πω ότι η πορτοκαλόπιτα μπορεί να γίνει άνετα και λεμονόπτα…

    Χθες μιας κ δεν είχαμε πορτοκαλάκια, την φτιάξαμε με λεμονάκι….

    Το λεμονάκι μας το είχε φέρει ο Αστρής την Κυριακή (για μπιφτέκια το προορίζαμε…αλλά μιας και δεν το χρησιμοποιήσαμε εκεί, είπαμε να μην πάει χαμένο κ το βάλαμε στο γλυκάκι μας…)

    Βάλαμε ξύσμα από μισό λεμόνι στο μίγμα κ το άλλο μισό το χρησιμοποιήσαμε στο σιρόπι. Επίσης στο μίγμα προσθέσαμε κ λίγη τεντούρα κ μαύρο ρούμι!!!

    Αυτά….

  10. Μαύρο ρούμι;;; Γι΄αυτό «στρέκλαγε» σήμερα πάλι ο κουμπάρος! Αχ αχ αχ, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: