Αναρτήθηκε από: Holly | 27 Φεβρουαρίου, 2009

Γαλακτομπούρεκο

Είναι βράδυ, η κουζίνα είναι άδεια. Τρέχουν όλοι να ετοιμαστούν για τον χορό. Η Holly έχει μαζέψει τα μαλλιά της ψηλά, έχει βάλει χαμηλά τη μουσική και στέκεται ήρεμη μπροστά από την κατσαρόλα της που είναι γεμάτη γάλα, σιμιγδάλι και ζάχαρη. Η διαδικασία για το γαλακτομπούρεκο έχει αρχίσει. Σε λίγο θα προστεθούν τα αυγά, το ξύσμα του λεμονιού από τον κήπο και οι δυο κουταλιές βούτυρο. Σιγοτραγουδάει το τραγούδι που παίζει αυτή τη στιγμή, ανοίγει τα φύλλα, τα οποία βουτυρώνει ένα-ένα, και σκέφτεται την μυρωδιά που θα ξεχυθεί στο δωμάτιο μόλις αρχίσει σε λίγο το γλυκό να ψήνεται. Ύστερα φτιάχνει το σιρόπι. Ο χρόνος περνάει, το γαλακτομπούρεκο ροδοψήνεται κι είναι έτοιμο πια να κολυμπήσει στο σιρόπι. Μπερδεύονται τα δυο τους απαλά κι άγρια αυτήν την νύχτα της αποκριάς. Η Holly κοιτάζει τα κόκκινα νύχια της και χαμογελάει. Το πρώτο κομμάτι είναι δικό της.

galaktompoureko

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο Βυρητού

1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας

8 κούπες γάλα

8 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σιμιγδάλι

ξύσμα από ένα λεμόνι

&  για το σιρόπι: 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό, σταγόνες λεμονιού, 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα. Αφού ζεστάνει λίγο, ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι και την ζάχαρη. Πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς. Απομακρύνετε ύστερα την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε τα αυγά, το ξύσμα του λεμονιού, και τις κουταλιές βούτυρο.

Βουτυρώστε τον πάτο ενός ταψιού και στρώστε το πρώτο φύλλο στον πάτο του κι αλείψτε το με το βούτυρο. Τοποθετείστε άλλα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με το βούτυρο. Προσθέστε τη γέμιση από την κατσαρόλα. Τέλος, απλώστε από πάνω 5-6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα.

Ψήστε στους 180 C για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο κι έχει πάρει κι χρώμα, περιχύστε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι.

Καλή Σας Απόλαυση!

Ετυμολογία:

γαλακτομπούρεκο:

σύνθετη λέξη: γαλακτο- (< γάλα) + μπουρέκι.

Το  μπουρέκι αποτελείται από φύλλα ζύμης και γέμιση κρέμας ή φρούτων ή τυριού, κρέατος, κιμά, χορταρικών.

Προέρχεται από το μεσαιωνικό «μπουρέκιον» κι αυτό από το τουρκικό «borek».


Σχόλια

  1. Το δεύτερο?

  2. […] που έχουν όσφρηση (ΑΓΡΙΟ κατσικάκι στα κλήματα), γεύση (γαλακτομπουρεκάκι), αφή (αισθαντικά σπρωξίματα, simulation άλλων καταστάσεων, […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες