Αναρτήθηκε από: Αστρής | 23 Οκτωβρίου, 2014

Παπουτσάκια (μελιτζανομπεζ)

παπουτσάκιαΥλικά για κιμά

κιμάς

κρεμμύδι

γέμιση μελιτζάνας

πιπεριά

ντομάτες

δαφνόφυλλο

ξύλο κανέλας

αλάτι

πιπέρι

 

Υλικά για μπεσαμέλ

2 1/2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 βιτάμ

1/2 λίτρο γάλα

1 κρόκος αυγού

1 1/2 φλυτζάνα γραβιέρα τριμμένη (κατά προτίμηση Αμφιλοχίας)

 

και φυσικά μελιτζάνες

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Τις «ξεγουβώνουμε» και φυλάμε λίγη ψίχα. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μία ώρα. Μετά τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν ετοιμάζουμε τον κιμά μας, τον τσιγαρίζουμε και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και την ψίχα της μελιτζάνας. Τα αφήνουμε λίγο με τα υγρά τους και μετά προσθέτουμε την πιπεριά και στη συνέχεια τη ντομάτα και λίγο νερό. Στο τέλος βάζουμε τα μπαχάρια και αφήνουμε τον κιμά να γίνει μέχρι να πιει τα υγρά. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

Αφού ετοιμαστεί ο κιμάς ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ μας. Βάζουμε το βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να πετάξει «φουσκάλα». Τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε καλά και στο τέλος βάζουμε τη 1 φλυτζάνα γραβιέρα.

Στο ταψάκι μας αφού το λαδώσουμε, τοποθετούμε όμορφα τις μελιτζάνες μας και τις γεμίζουμε με κιμά. Βάζουμε και τη μπεσαμέλ και μόλις τελειώσουμε πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα καθώς και με ένα πινελάκι βάζουμε λίγο βούτυρο από πάνω. Τοποθετούμε το ταψάκι μας στο φούρνο για 40′ στους 180 περίπου βαθμούς.

Καλή σας επιτυχία! Δυστυχώς αν και στο τέλος ήταν υπέροχα τα παπουτσάκια στο ταψί, το κοινό απαιτούσε να φάει και έτσι δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω. Επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω :)


Σχολιάστε

Kατηγορίες